SKT sponsoroi jokamiesluokkaa

Jokamiehen jokkis ja Antti Harju

Suomen Kuljetustilaukset Oy on sponsoroinut jokamiesluokan kuljettajia ja joukkueita jo useamman vuoden ajan. Taustalla on tottakai SKT:n omistajaperheen Sakarin oma kilpa-autoilutausta ja rakkaus kaikkiin moottorilla liikkuviin kulkuneuvoihin. Antti Harju oli aikanaan helppo valinta sponsorointiyhteistyöhön: Harjun ensimmäinen jokkiksen SM-kulta on jo vuodelta 2006. Lisäksi SKT sponsoroi SMA-teamia, jossa Harju ajaa mukana. Menestyksekäs tiimi on myös vuoden 2019 Liiga-Suomenmestari.  Lainarahalla jokkista ei Harjun perheessä ihan periaatteesta haluta harrastaa, joten sponsoriyhteistyö on ollut tärkeä kisavuosien ja menestyksen mahdollistaja.

SKT:n sponsoroima jokamiesluokan kilpa-auto, jota ohjastaa Antti Harju

Viiden SM-kullan Antti Harju

Ruoveden Väärinmajalta kotoisin oleva 35-vuotias Antti Harju on parivuotiaan tytön isä. Bensaa on verissä koko perheellä, sillä vaimo kouluttaa työkseen autokoulussa uusia liikenteentoivoja Suomen kaikille teille. Jokkis, eli jokamiehenluokka, tuli Antille tutuksi jo pienenä, renkaan kokoisena apukuskina. Antin isäukko rakenteli jokkisautoja jo 80-luvun lopulla ja velipoikakin oli pahasti autoilun maailmaan koukuttunut. Antin mainitsema isäukkohan on kaikkien tuntema lajilegenda Martti “Marne” Harju joka on epäilemättä Suomen tunnetuin ja menestynein  jokkis autojen rakentaja. Kilpaa Antti on ajanut vuodesta 1999, heti kun 15-vuotiaana pääsi osallistumaan nuorten kuljettajien luokkaan. Junnuna harrastuksiin kuuluivat myös jalkapallo ja jääkiekko. 

Paperitehtaan kunnossapitomiehen leipätyöt ovat Harjun mielestä mukavaa vastapainoa adrenaliinin- ja bensantäyteiselle vauhtiharrastukselle. Koneiden ja mekaniikan parissa toki ollaan onneksi tekemisissä sielläkin. Aiemmin Harju toimi puusepän hommissa ja jalosti puuta muihin muotoihin, mutta se ei tuntunut ihan omalta jutulta. 

Tällä hetkellä jokkis on tuonut mittariin tuhansia kilometrejä ympäri Suomen ja viisi henkilökohtaista suomenmestaruutta. SM-joukkuemestaruuksia puolestaan on seitsemän kappaletta. Yhteensä erivärisiä SM-mitaleita Harjun palkintokaapissa komeilee jo yli 20! Kun Harju aikanaan 90-luvun lopulla aloitteli jokkisharrastusta, ei hän uskonut näinkin suureen menestykseen. Parhaaseen on aina pyritty, mutta priimaa on pukannut tulemaan.

SKT:n sponsoroima jokamiesluokan kuljettaja Antti Harju ajaa kovaa kurviin kilpakumppaniensa kanssa

Jokkisperhe

Parhaita asioita jokkiksessa on Harjun mielestä sekä oma perheen panostus, osaaminen ja tuki, että koko jokkisväen perheenomainen tunnelma ja ihmissuhteet. Lajin harrastajamäärät ovat todella suuret mutta piirit pienet, joten kavereita löytyy ympäri Suomea. Kaikki tunnetaan ja apua löytyy aina läheltä. Harju rakentaa itse autojen korit ja huoltaa pienempien autojen moottori. Isä tekee edelleen vankalla kokemuksella SM- ja arvokisa-autojen moottorit ja vaihdelaatikot. Kilpa-autot viimeistellään ja pistetään nippuun yhdessä. Harju kiittääkin menestyksen tukeutuvan ympäröivän tiimin osaamiseen. Pohja jokkisharrastamiselle on aina ollut vahva, sillä isän tietotaitoon pohjautuvat autot ovat olleet aina hyviä ja Harju on saanut ajaa hyvällä kalustolla.

Nyt jo eläkkeellä olevaa isää ei kilpa-ajaminen koskaan kiinnostanut. Hän teki yli 40 vuotta töitä autoasentajana ja rakenteli jokkisautoja harrastuksena Suomen kärkikuskeille. Edelleen isä on kilpa-autoilussa täysillä mukana, sillä jokkis on verissä. Nyt valmistuvat autot tehdään kuitenkin yksinomaan omalle pojalle ajettavaksi, ei muille huipuille. Kisoissa Harju ajaa automaalaamon sponsorointisopimuksen myötä aina mustalla autolla. Siitä perinteestä ei luovuta.

 

Lähikuva Antti Harjun autosta jokamiesluokan rallikisassa, keulassa SKT:n logo

Kaikista kuvista kiitos ©jt.kuvat.fi photography.